Twisk, identity of a small village community

Dit project heeft een startpunt in 1972 met een afstudeeronderzoek in het Noord-Hollandse dorp Twisk dat zich richtte op de identiteit van een kleine plattelandsgemeenschap. Na veertig jaar is dit onderzoek gedeeltelijk herhaald om inzicht te krijgen in de veranderingsprocessen.

Het dorp Twisk is een kleine plattelandsgemeenschap, gelegen in de kop van Noord-Holland onder de stad Medemblik. In 1972 deed Jaap Lengkeek daar zijn afstudeeronderzoek voor de studie sociologie aan de universiteit van Amsterdam. Hij verbleef een klein jaar in het dorp met zijn gezin en schreef een scriptie over zijn waarnemingen, getiteld De identiteit van plattelandsdorp.

Het onderzoek vond plaats op initiatief van een stedenbouwkundig bureau dat een kleine nieuwbouwwijk moest ontwerpen en een bestemmingsplan maken voor het dorp dat als beschermd dorpsgezicht werd aangewezen.

In 2010 begon hij met een hernieuwd onderzoek in het dorp. Wat is er veranderd in veertig jaar? Is er nog sprake van een eigen identiteit? Hoe vitaal is zo’n kleine plattelandsgemeenschap nog?